Gast English


Album : Oude straten in Schiedam

Een album met afbeeldingen van plaatsen in of rond Schiedam waar familie gewoond heeft.

Blad : 1 2 3 4 5 6

volgend blad

Ingevoerd door Gijs van Rij

 

Bakkerstraat

 
 
In 1915 verhuisde het gezin van Elizabeth Edeling naar Schiedam. Haar man Johannes van Rij was in 1904 al overleden.
Het gezin streek neer in de Bakkerstraat op nummer 21 klein 13 met aan de ene kant de familie Esbach en aan de andere kant de familie van Beem.
 
 
Fragment van een kaart van Gemeentewerken Schiedam uit 1915
klik op een foto om te vergroten
Klik op de foto voor vergroting
foto Reprint Archief Schiedam
 
Op dit fragment is de omgeving weergegeven van de Bakkershaven in Schiedam in 1915.
De Bakkershaven was een afwateringssloot van de Groenedijk en de daarachter gelegen boezem van de polder Nieuw–Mathenesse naar de buitenhaven.

Aan de ene kant van Bakkershaven lag het Nieuwsticht.
Aan de stadskant lag de Bakkersstraat tegen het complex van de Kuyper aan.

De bebouwing van de Bakkersstraat was rond 1900 aan de kant van Bakkershaven nog veelal voor bewoning bedoeld. Aan de kant van de Kuyper was er helemaal achteraan tegen de Groenedijk op nummer 21 een hofje met aan twee kanten piepkleine huizen.

In 1950 was mede door de omvorming van de Groenedijk tot Nieuw–Mathenesserstraat het hofje gesloopt voor nieuwbouw op die dijk.
De bebouwing aan de kant van Bakkershaven bestond nog wel maar werd niet meer bewoond.
 
Uitgebreide beschrijving
 
Gast
Wij woonde net om de hoek op de Buitenhavenweg 86
luc van son
mijn vader Tom van son heb ook jaren daar gereden , ik zelf later 35 jaar internat gereden , ene ook diverse malen voor Plibrico Barcelona , met bulk oplegger bij vos , gelost in oosterhout ik zelf ben van 1954 , kwam regelmatig in de Bakkerstraat , naast schiedamse de wit beton palen ene anker fabriek , weet er alles van
luc van son
ken dus ook de naam lange frans , kleine frans marie groenheiden , leen harper , ene ewalt vis , die is toen verongelukt in duisburg , ik was denk plm 6 of 7 jr , 1961 , vergeet t never meer , ik was plm 6 of 7 jaar . cees van pelt bouw van pelt , later van bockel en smolz en bickenbach geworden
C. van Stijn
Mijn overgrootouders, het echtpaar Gerrit van Stijn en Maaike van Lint hebben ook in de Bakkersstraat 21 gewoond.
Gast
live video sex chat free [url=https://freelivesexcams.icu]free sex video chats [/url] instant teen chat rooms teen anti smoking campaign black webcam sex free webcam sex video
Gast
webcam whore ebony teen pornstar teen video chat 13 19 [url=https://freeadultwebcams.club]free sex webcam chatting [/url] live nude webcam free girl undressing on webcam adult webcams in latina teen
Voeg zelf een opmerking toe

 
 
De Bakkersstraat in Schiedam
klik op een foto om te vergroten
Klik op de foto voor vergroting
foto T.H. Everse
 
Dit is een tekening van T.H. Everse van de Bakkersstraat in Schiedam. Een doodlopend zijstraatje vanaf de Buitenhavenweg naar de Nieuw Mathenesserdijk. Net naast de Bakkershaven.

Dit is het gezicht vanuit de Bakkersstraat naar de Buitenhavenweg en de huizen aan de overkant van het water.
Links op de afbeelding stond een rijtje woonhuizen. Rechts stond een rij bedrijfjes. Op deze tekening is het hoekpand nog te zien. Een oude branderij waarin de Schiedamse Ankerketting Fabriek zat.
De Bakkersstraat bestaat nog steeds min of meer op dezelfde plaats. Alleen alle gebouwen zijn afgebroken. Van het hoekpand rechts zit er nog een gevelsteen ingemetseld in de nieuwe loods die daar nu staat.

In dit straatje kwam de familie van Rij in 1915 te wonen na hun verhuizing uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Niet in het rijtje huizen links maar in een steegje helemaal achteraan onderaan de dijk. Op nummer 21 klein 13. Huizen met een 'klein nummering' die dus niet gewoon aan de straat lagen maar in een nog smallere zijtak of hofje.

Dit steegje lag op een steenworp afstand van de glasfabriek waar Cees van Rij toen aan de slag ging.
 
Uitgebreide beschrijving
 
Wil
Op de hoek zat in de jaren 50 en 60 de Komeet en een klein stukje verder in de Bakkerstraat de Firma Sneep. Achterin de straat zat de firma Plibrico of zo iets, via het bedrijventerrein van een bedrijf wat ijzer verwerkte voor heipalen ging ik als kind de dijk omhoog naar de Nieuwe Mathenesserdijk, was ik snel bij mijn vriendin om samen naar school te gaan.
Aad Meinster
dat was inderdaad firma Plibrico mijn vader was daar chaufeur bij Kees van Pelt die reed voor Plibrico dat was cement mijn vader was willem Meinster en ik Aad Meinster wij woonden in het Nieuwsticht daar vandaan zijn we vertrokken naar Numansdorp
luc van son 1954
Dit klop 100% mijn pa Tom van son 1929 , nu pas jammer genoeg 1 jr overleden 85 jaar , ree er ook Vuur vaste klei , Plibrico , ik ging veel mee met mn Pa , ook de namen Frans in,t veld , marie groenheiden , korte frans Gerben blauw , leen harper , ken ik ,ewalt vis , is ook overleden in plm 1961 ongeval duisburg , ik was lpm 6 of 7 jr , ben zelf van 1054 ook 35 je gereden , internat , ook vr plibrico , met bulk , laten alles nr van bokkel gegaan, ene de wit betonpalen zat ook Bakkerstraat , , ken t dromen daar
Voeg zelf een opmerking toe

 
 
De Bakkersstraat anno 2012
klik op een foto om te vergroten
Klik op de foto voor vergroting
 
De Bakkersstraat zelfde lokatie als de tekening van Everse.

De gebouwen links en rechts zijn afgebroken en vervangen door nieuwbouw. In het gebouw rechts zitten nog twee gevelstenen van het gebouw dat in 1985 afgebroken is. Die stenen geven overigens aan dat dat gebouw in 1877 weer een herbouw was van een vorig gebouw.

Het enige dat gebleven is, is het huis aan de overkant van de buitenhaven. Het staat aan de Makkersstraat. De ramen op de begane grond komen nog overeen met de tekening (het derde raam valt weg achter een elektriciteitshuisje).
Op de eerste verdieping ontbreekt er een raam in de tekening en staan er schoorstenen op het dak. Resultaat van een renovatie of vrijheid van Everse?
 
Uitgebreide beschrijving
 
Voeg zelf een opmerking toe

 
 
Bakkershaven met daar achter de bakkersstraat en de glasfabriek
klik op een foto om te vergroten
Klik op de foto voor vergroting
foto W.M. Strörmann
 
Aquarel van W.M. Strörman van de Bakkershaven gezien vanuit het zuiden.
Op de achtergrond de glasfabriek, met rechts de Groenedijk thans Nieuw–Mathenesserstraat.

Tussen de Bakkershaven en de glasfabriek lag ook nog de Bakkersstraat waar de familie van Rij woonde in 1915.
 
Uitgebreide beschrijving
 
Voeg zelf een opmerking toe

 
 
Bakkershaven anno 2012
klik op een foto om te vergroten
Klik op de foto voor vergroting
 
De kop van Bakkershaven en Nieuwsticht. Zelfde lokatie als de aquarel van Strörman.

Het hele gebied heet nu Bakkershaven. De naam NieuwSticht wordt nu gebruikt voor de afrol verderop.

Duidelijk is te zien dat de glas activiteiten nu samengetrokken zijn binnen de Verenigde Glasfabrieken (1 schoorsteen). De naam van de fabriek is nu gewijzigd in O-I Manufacturing.

De gebouwen rechts zijn in de vijftiger jaren gebouwd toen Bakkershaven en NieuwSticht nog bestonden.
 
Uitgebreide beschrijving
 
Henk Boes
N.V.Vereenigde Glasfabrieken met dubbel e.
Voeg zelf een opmerking toevolgend blad